Vendepunkter i livet

Hvordan navigerer vi i livet under forandring? Kan vi bevare vores værdier, når vi skfiter retning?
Ole Kamp er tidl. forstander på Rønde Højskole. Han har selv været gennem flere vendepunkter - både de selvvalgte og dem, der blev påført af en langvaring kræftsygdom.

Se flere foredrag: http://www.sogneaften.dk/ole-kamp.htm

 

Nelson Mandela - En kæmpe er død.

Et liv i kamp for ligeværd, menneskelig værdighed og en ny begyndelse sluttede i går med Mandelas død. Jeg er fuld af respekt og beundring over alle de aftryk, han satte på vores verden.

”Each one teach one!” Sådan sagde Mandela under sit ufatteligt lange fængselsophold. Han ville uddanne sine medfanger, så de sammen kunne føre Sydafrika videre, når det uretfærdige styre måtte bukke under.

Fangerne havde intet at læse i. De havde ingen undervisere. De sad ikke sammen, så de kunne dele deres viden. Alligevel gav Mandela ikke op. Han nægtede at blive et offer. Han lærte sine medfanger at bruge de tomme cementsække fra deres byggearbejde til at skrive på. På papiret fra de tomme sække skulle de skrive deres egen viden og så skulle de give denne viden videre til de andre fanger i fængslet.

Each one teach one. Sådan kunne de skabe den viden og visdom, der engang skulle føre Sydafrika ud af apartheids mørke. Gid vi andre ku leve lidt af Mandelas visdom videre. Æret være hans minde.

 

Cirkuselefanten:

Kender I fortællingen om cirkus-elefanten. Den tænker jeg ind i mellem på, når jeg tænker på fremtiden. Jeg satser jo på, at jeg kan leve af min egen biks. Kan jeg det? Tør jeg det? Det har jeg ofte spurgt mig selv om. 
Og så prøver jeg altså på trods af alle mine betænkeligheder. 
Ind i mellem tænker jeg på en fortælling om cirkuselefanten. Den stod bundet udenfor cirkus. Den ene elefantfod var tøjret til en pæl – eller en pløk. Der var en kæde omkring benet nede forneden. Og så stod den der uden for cirkus. 
En dag kom der et par mennesker forbi, som undrede sig over, at en elefant af den størrelse kunne være bundet af en enkelt kæde og en pløk. Hvorfor spurgte den ene af de forbipasserende, kan den pløk holde en elefant fanget? Er det ikke den samme slags elefanter, som man andre steder i verden bruger til at slæbe tunge ting? Stammer i en skov og andre ting? Har en elefant ikke kolosale kræfter?
En af cirkusfolkene kiggede på dem. Han svarede dem ved at fortælle, at elefanten har været bundet på dem måde helt fra den var en lille unge. Dengang var kæden tung og stor og den havde ingen mulighed for at knække den. Og sådan troede elefanten stadig, at det var. Derfor blev den stående. Den var fanget af sin egen forventning om, hvad der kunne lade sig gøre. Hvis den glemte sin fortid og sine egne forventninger, kunne den bare går derfra…..
Mon det er på samme måde med noget af det, som hindrer os i at prøve nyt……

Ultimate Web A/S